Skip to main content
afweer-header
Een uitgebreid Verdedigingssysteem
afweer-header
Een uitgebreid Verdedigingssysteem

Waarom is vaccineren belangrijk?

Groepsbescherming

Zie ook:

link

Omdat de meeste kinderen in Nederland gevaccineerd worden, komen sommige ziektes hier niet meer voor. En daardoor zijn zelfs niet-gevaccineerde mensen beschermd. Dit noemen we groepsbescherming. Hierdoor kan het lijken dat vaccinatie niet meer nodig is. Maar dat is niet waar. Wanneer er steeds minder kinderen gevaccineerd worden, wordt de kans op nieuwe uitbraken van ziektes, die in Nederland waren uitgeroeid, weer groter. Hierdoor verdwijnt de groepsbescherming en lopen jonge kinderen, die nog niet gevaccineerd zijn en mensen met verminderde afweer gevaar. Ziektes zoals mazelen, difterie en rode hond lijken in onze moderne maatschappij misschien ongevaarlijk, maar zijn dat beslist niet. Ze kunnen soms hersenontsteking veroorzaken met blijvende schade en patiënten kunnen er zelfs aan overlijden. Dankzij de groepsbescherming is iedereen in Nederland beschermd tegen deze ziektes.

Het is alarmerend dat steeds meer mensen denken dat vaccinatie niet nodig is of zelfs gevaarlijk. Hierdoor neemt de vaccinatiegraad steeds meer af en wordt de groepsbescherming bedreigd. Maar vaccinatie is niet alleen voor de samenleving belangrijk. Inderdaad, een niet-gevaccineerd kind loopt nu nog weinig risico in Nederland. Maar kleine kinderen worden groot en gaan later misschien wel rondreizen. En dan kunnen ze in gebieden komen waar deze ziektes nog veel voorkomen en zijn ze volledig onbeschermd. Dus moeten ze óf alsnog gevaccineerd worden óf lopen ze het risico om heel erg ziek te worden.

Deze gebieden zijn niet eens zo heel ver weg. Zo zijn bijvoorbeeld in de eerste helft van 2018 zevenendertig mensen in Europa gestorven als gevolg van een mazeleninfectie.

 


Dutch Society for Immunology (NVVI)
Meibergdreef 15 - Location AMC - L3-109


1105 AZ Amsterdam - The Netherlands
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.