Skip to main content
afweer-header
Een uitgebreid Verdedigingssysteem
afweer-header
Een uitgebreid Verdedigingssysteem

Granulocyten

Granulocyten worden zo genoemd, omdat ze vol korreltjes, of ‘granules' zitten

In deze korreltjes zitten allerlei chemische en giftige stoffen. Granulocyten zijn ook fagocyterende cellen, die kunnen worden onderverdeeld in 3 verschillende families; de neutrofiele, eosinofiele en basofiele granulocyt.

  • De ‘neutrofielen’ zijn de voetsoldaten van het afweersysteem en het is het witte bloedceltype dat het meeste voorkomt in ons bloed. Op het moment dat er een (bacteriële) infectie is en neutrofielen in aanraking komen met signaalstoffen, verlaten ze in groten getale de bloedbaan en gaan ze naar de plek van infectie. Hier fagocyteren en verteren ze de bacteriën. Neutrofielen kunnen ook hun granules over de bacteriën uitstorten. Dit is schadelijk voor de bacteriën, maar kan ook schadelijk zijn voor het weefsel. Zo is een puistje vooral gevuld met dode neutrofielen en restanten bacteriën (pus).

  • De eosinofielen komen voor in de weefsels (met name in de luchtwegen en longen) en zijn als een kleine populatie terug te vinden in het bloed. Deze cellen zitten ook vol korreltjes en hun belangrijkste functie is het bestrijden van schimmels en parasieten, zoals wormen. Eosinofielen zijn ook vaak betrokken bij allergische reacties.

  • Van de basofielen is nog niet zoveel bekend. Deze zijn de minst voorkomende granulocyt variant. Wel is bekend dat ze vol histamine zitten en daarmee ook betrokken kunnen zijn bij allergische reacties.

Dutch Society for Immunology (NVVI)
Meibergdreef 15 - Location AMC - L3-109


1105 AZ Amsterdam - The Netherlands
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.