Skip to main content
afweer-header
Een uitgebreid Verdedigingssysteem
afweer-header
Een uitgebreid Verdedigingssysteem

Behandelingen

Immuunsysteem: terug in balans

Bacteriële infecties kunnen behandeld worden met antibiotica. Maar er zijn ook veel verschillende medicijnen en behandelingen om het afweersysteem te beïnvloeden*.

Het gehele afweersysteem kan worden gestimuleerd met vaccinatie. Sommige patiënten die een gedeelte van het afweersysteem missen (immuundeficiëntie) kunnen worden behandeld met intraveneuze immuunglobulinen (IVIG) om zo hun afweer tegen ziekteverwekkers te versterken. Ook kunnen bepaalde signaalstoffen (cytokinen) worden gegeven, die de aanmaak van specifieke afweercellen stimuleren wanneer deze te weinig aanwezig zijn.

Tegenwoordig kunnen patiënten met specifieke typen kanker (zoals B cel kanker, melanoom of longkanker) behandeld worden met afweerversterkende middelen. Dit wordt immunotherapie genoemd.

De tegengestelde situatie bestaat ook. In sommige gevallen, zoals bij allergie, auto-immuunziekten en chronische ontsteking en transplantatie, is het juist nodig om het afweersysteem te onderdrukken. Dit wordt onder andere gedaan met behulp van ontstekingsremmers/NSAIDs, antihistaminica, immuunsuppressiva en tegenwoordig ook met biologicals.

*Op deze website worden de meest gebruikte soorten medicijnen en/of behandelingen uitgelegd. Raadpleeg altijd uw arts welk medicijn/behandeling voor u het meest geschikt is.


Dutch Society for Immunology (NVVI)
Meibergdreef 15 - Location AMC - L3-109


1105 AZ Amsterdam - The Netherlands
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.