Skip to main content
afweer-header
Een uitgebreid Verdedigingssysteem
afweer-header
Een uitgebreid Verdedigingssysteem

Wat is immunologie?

Immunologie is de leer van het afweersysteem. Dit wordt ook wel het immuunsysteem genoemd.

Een goede afweer beschermt ons lichaam tegen bacteriën, parasieten, virussen en kanker. Hierbij spelen de afweer- of immuuncellen een belangrijke rol. Zij zijn in staat om ziekteverwekkers aan te vallen.

Ons afweersysteem onthoudt welke ziekteverwekkers het heeft zien langskomen en wordt steeds sneller, krachtiger en doelmatiger.

Maar het kan ook misgaan met de afweer. Heeft ons afweersysteem te weinig slagkracht, dan krijgen we vaker infecties. Ons afweersysteem moet dus in balans zijn, zodat het voldoende weerstand kan bieden tegen ziekteverwekkers.

Zie ook: ziekteverwekkers

Zie ook: afweercellen

 

Waarom hebben we een afweersysteem nodig?

Overal om ons zijn micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, aanwezig. Micro-organismen zijn vaak heel nuttig. Zo spelen ze bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het afbreken van organisch materiaal. Hierdoor verbetert de bodemstructuur en groeien gewassen beter. Ook leven er heel veel micro-organismen in en op ons lichaam. Gezamenlijk noemen we dit de microflora. Deze micro-organismen helpen onder andere met het verteren van ons eten en voorkomen dat ongewenste ziekteverwekkers op deze plaatsen kunnen gaan leven.

Helaas zijn er naast nuttige micro-organismen ook bepaalde typen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels waar we ziek van kunnen worden. Gelukkig staat het afweersysteem, dat ook wel het immuunsysteem wordt genoemd, klaar om ons te verdedigen tegen deze ziekteverwekkers.


Zie ook: ziekteverwekkers.


Dutch Society for Immunology (NVVI)
Meibergdreef 15 - Location AMC - L3-109


1105 AZ Amsterdam - The Netherlands
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.