Skip to main content

COVID-19

SARS-CoV-2 is een nieuw virus voor mensen en COVID-19, de ziekte die het veroorzaakt, is een nieuwe ziekte.

   

Veel is nog onbekend. Hoe besmettelijk is het virus in mensen van verschillende leeftijden en met verschillende stadia van de ziekte? Wat is het scala aan symptomen? Zijn er veel mensen die nauwelijks symptomen hebben? Hoe is de ziekte te behandelen? De wetenschappelijke ontdekkingen gaan snel en elke dag wordt er bijgeleerd. Toch is nog lang niet alles duidelijk. Wat vandaag wordt verteld, kan morgen net iets anders blijken te liggen als er weer nieuwe gegevens bekend zijn geworden.

Lees verder in dit CORONA nummer


Coronavirus, COVID-19 en de antistofrespons

Op woensdag 8 april 2020 vertelde RIVM-directeur prof. dr. Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer dat mensen met een milde SARS-CoV-2 infectie mogelijk een lage antistoftiter hebben volgens de eerste onderzoeken. Als gevolg daarvan worden verschillende vragen aan de NVVI gesteld. Wat betekent deze uitspraak? Hebben deze mensen wel afweer opgebouwd? Kunnen ze nog een keer ziek worden van het coronavirus? Zijn ze dan besmettelijk? Hoe zit het met de opbouw van de groepsbescherming?

Lees meer..


Is het tijd om grootschalig antistoffen tegen corona te gaan testen?
Het nut en onnut van SARS-CoV-2 antistof-testen voor de bevolking en het individu


Medio maart kondigde premier Rutte aan dat Nederland in intelligente lockdown moest gaan om de snelle verspreiding van het SARS-CoV-2 coronavirus tegen te gaan. Na twee maanden blijkt dat onze gezamenlijke actie om dit te bereiken zijn vruchten af begint te werpen. Het aantal patiënten met COVID-19 (de SARS-CoV-2 ziekte) wordt kleiner. De toestroom van patiënten naar de ziekenhuizen en de ‘corona-bezetting’ van de Intensive Care afdelingen nemen af.

lees meer